Sinds 1929 Partner voor bouw en industrie  Bekijk locaties en openingstijden

Menu

Kies je categorie..
    Zoek
    RSS

    Blog

    Duco vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen

    Ventilatiesystemen bestaan uit luchttoevoer en luchtafvoer. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen:

    •          Systeem A: natuurlijke toe- en mechanische afvoer
    •          Systeem B: mechanische toe- en natuurlijke afvoer
    •          Systeem C: natuurlijke toe- en mechanische afvoer
    •          Systeem D: mechanische toe- en afvoer
    •          Systeem X: andere systemen

    Duco ventilatiesystemen bevinden zich in systeemgroep C, natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer. De Vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen hebben betrekking op de mechanische luchtafvoer. Welke varianten hebben we in systeem C en welke type mechanische afvoersystemen hebben hier toepassing in.

    •          Systeem C: natuurlijke toe- en mechanische afvoer, systeem varianten:

    o   Variant C.1: natuurlijke roosters; mechanische ventilator centraal.

    o   Variant C.2a/c: natuurlijke winddruk gestuurde, zelfregelende roosters; mechanische ventilator centraal.

    o   Variant C.3a: natuurlijke roosters; mechanische ventilator centraal, met tijdsturing.

    o   Variant C.3b: natuurlijke winddruk gestuurde , zelfregelende roosters; mechanische ventilator centraal, met tijdsturing.

    o   Variant C.3c: natuurlijke roosters met tijdsturing; mechanische ventilator centraal, met Co2 sturing woonkamer.

    o   Variant C.4a: natuurlijke winddruk gestuurde, zelfregelende roosters; mechanische ventilator centraal, met Co2 sturing woonkamer.

    o   Variant C.4b: natuurlijke roosters met Co2 sturing; mechanische ventilator centraal.

    o   Variant C.4c: natuurlijke winddruk gestuurde, zelfregelende roosters; mechanische ventilator centraal, met Co2 sturing per verblijfsruimte.

    Nu hebben we de verschillende mechanische luchtafvoer types gedefinieerd, welke type Duco vraaggestuurd ventilatiesystem kunnen we toepassen?

     

    Duco Co² System met ruimtesensoren.

    Het Duco Co² System met ruimtesensoren bevind zich in systeem C variant C.4a en C.4c. Het systeem kenmerkt zich met natuurlijke winddruk gestuurde, zelfregelende roosters en mechanische ventilator centraal met Co² sturing in de woonkamer. Voor de mechanische ventilator wordt hierbij gebruik gemaakt van de DucoBox Silent. Voor de Co² sturing in de woonkamer wordt gebruik gemaakt van de Co² ruimtesensor welke op 230Volt netspanning zit en radiofrequent communiceert met de DucoBox Silent. Hierbij kan optioneel een radiofrequent batterij gevoede afstandsbediening in de badkamer geplaatst worden om de DucoBox handmatig op of af te toeren. Indien we het Duco Co² System gaan toepassen als C.4c variant, natuurlijke winddruk gestuurde, zelfregelende roosters met mechanische ventilator centraal met Co² sturing per verblijfsruimte, dienen we het volgende in acht te nemen. We maken wederom gebruik van de DucoBox Silent, Co² ruimtesensoren en optioneel de radiofrequente batterij gevoede afstandsbediening. Bij het C.4c systeem is het belangrijk dat alle verblijfsruimten zoals woonkamer (met open keuken), slaapkamers, hobbykamers en werkkamers, voorzien zijn van een Co² ruimtesensor. Deze communiceren allemaal radiofrequent met de DucoBox Silent en zitten op 230Volt netspanning. Voor eventueel bediening in de badkamer kan gebruik gemaakt worden van de optionele radiofrequente afstandsbediening batterij gevoed of netspanning gevoed.

     

    Uiteraard hebben wij van Ventilatieplek.nl onze eigen oplossing, gecreëerd door jarenlange ervaring met ventilatiesystemen en toepassingen hiervan. Voor het Ventilatieplek Co² System in variant C.4a maken wij uiteraard gebruik van de DucoBox Silent. Hierbij ook uiteraard de Co² ruimtesensor op 230Volt netspanning en radiofrequente communicatie met de box. Voor de badkamer zetten wij een schakelcontact achter een dubbelpolige schakelaar (met extra ‘fase’ draad). Door de continue spanning op het schakelcontact (extra ‘fase’ draad) kan deze fungeren als ‘hopper’ of ‘repeater’ voor de Co² ruimtesensor in de woonkamer, dit radiofrequent signaal wil bij middenwoningen nog wel eens wegvallen, hierbij kan het schakelcontact het radiofrequent signaal ‘hoppen’ of ‘repeaten’ teneinde een sterk en continue signaal te creëren. Doordat het schakelcontact achter de dubbelpolige schakelaar zit, fungeert het schakelcontact eveneens als hoog/laag schakeling. Bij ‘licht aan’, gaat de DucoBox Silent in hoogstand, bij ‘licht uit’ zal deze weer in de laagstand gaan. Dit noemen wij een win/win situatie.

     

    Vanzelfsprekend is de Ventilatieplek.nl oplossing tevens toepasbaar in systeemvariant C.4c. Mechanische ventilator centraal, Co² sturing in de woonkamer, schakelcontact in de badkamer en Co² ruimtesensoren in de overige verblijfsruimtes.

     

    Duco Co² System met boxsensor.

    Het Duco Co² System met boxsensor bevindt zich eveneens in de varianten C.4a en C.4c. Het Duco Co² System met boxsensor in de C.4a variant kenmerkt zich als volgt; woonhuisventilator DucoBox Silent centraal, Co² boxsensor in het afvoerkanaal van de keuken, geplaatst in de box, en optioneel de radiofrequente batterij gevoede afstandsbediening voor de badkamer. Uiteraard kan de afstandsbediening ook 230Volt netspanning gevoed. Maar let op, indien de boxsensor toegepast wordt, dient het afvoerkanaal van de keuken apart naar de box geconstrueerd te worden, immers met een mechanisch ventilatiekanaal met keuken, toilet en badkamer bij elkaar gevoegd, zal het meetbereik flink afnemen. Vanuit NEN8088-1 dient de Co² sensor ook ruimtelijk geplaatst te worden in de woonkamer!

     

    Het Duco Co² System met boxsensor kan ook de variant C.4c bedienen, enkel door toevoeging van extra Co² ruimtesensoren in alle verblijfsruimten. Uiteraard is de Ventilatieplek oplossing ook toepasbaar, zet wederom het schakelcontact achter een dubbelpolige schakelaar (met extra ‘fase draad) om de hoog/laag schakeling met ‘licht aan’/’licht uit’ te bewerkstelligen. Bijkomstig, geen lelijke sensoren of schakelaars meer op de muur, win/win situatie?!?!

     

    Duco Comfort System met ruimtesensoren.

    Het Duco Comfort System met ruimtesensoren bevindt zich eveneens in systeemvariant C.4a alsmede C.4c. Het systeem kenmerkt zich door Co² sturing op afvoer vanuit de woonkamer (systeemvariant C.4a) met daarbij de toevoeging van ruimtelijke vochtmeting vanuit de badkamer. Vochtsturing wordt helaas en bijzonder spijtig niet gewaardeerd in de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC), echter is het wel vaak aan te raden. Appartementsgebouwen met “gesloten” badkamer? Pas vochtsturing toe, u bewaakt hiermee de relatieve vochtigheid in de ruimte.

     

    Vindt u, dat tijdens en na het toilet bezoek de mechanische ventilatie automatisch op getoerd dient te worden? Geen probleem, meld een schakelcontact aan rechtstreeks op de DucoBox Silent, dit schakelcontact dient achter een dubbelpolige schakelaar in het toilet geplaatst te worden, bij ‘licht aan’ tijdens het bezoek krijgt de DucoBox een signaal om op te toeren, verblijft u korter dan 2 minuten op het toilet, zal er een nadraaitijd van 5 minuten zijn, verblijft u langer dan 2 minuten op het toilet, dan zal er een nadraaitijd van 15 minuten zijn.

     

    Duco Comfort System met ruimtesensoren in systeemvariant C.4c, volg de toepassing van het Duco Comfort System zoals bovenstaand beschreven, plaats extra Co² ruimtesensoren in alle verblijfsruimtes en voilà, systeemvariant C.4c!

     

    Duco brengt het Duco Comfort System in een basispakket, hierin zit de Co² ruimtesensor voor de woonkamer (230Volt netspanning gevoed en radiofrequente communicatie) en de RH ruimtesensor voor de badkamer (230Volt netspanning gevoed en radiofrequente communicatie), als extra toevoeging wordt hierbij GRATIS het Silent Plus Pakket toegevoegd! Het Silent Plus Pakket vormt een waarde van € 75.00 en heeft als toepassing extra geluiddemping door het plaatsen van vlokkenschuimblokken in de DucoBox Silent en gewijzigde doppen met akoestisch foam. De blokken en de afsluitdoppen dienen op de kanaalingangen geplaatst te worden welke niet aangesloten zijn met een mechanisch ventilatiekanaal. Het Silent Plus Pakket geeft 3 decibel extra geluiddemping op de al fluisterstille DucoBox Silent.

     

    Duco Comfort System met boxsensoren.

    Het Duco Comfort System met boxsensoren bevindt zicht eveneens in systeemvariant C.4a alsmede C.4c. Uiteraard is het kloppende hart van dit systeem weer de DucoBox Silent, de stilste afvoerbox van Europa! Voor de Co² sturing wordt gebruik gemaakt van  een sensor welke in het afvoerkanaal wordt gehangen, de sensor wordt in de box bevestigd en met bedrading aangesloten op de box. Op de printplaat van de DucoBox Silent zit hiervoor een aparte connector. Voor de vochtsturing wordt eveneens gebruik gemaakt van een sensor welke in het afvoerkanaal wordt gehangen, deze heeft tevens een aparte connector op de printplaat op de box. Let op, bij dit systeem dienen de afvoerkanalen van de verschillende punten, in ieder geval die van de keuken en van de badkamer, apart naar de box getrokken te worden. Doordat er gebruik wordt gemaakt van sensoren welke met bedrading aan de DucoBox Silent zijn aangesloten, zullen er nooit RF problemen voordoen! Maar let op, er kunnen enkel twee boxsensoren op één DucoBox worden aangesloten! U wilt extra ruimtesensoren toevoegen, extra handzenders toevoegen, schakelcontact toevoegen? Geen probleem, enkel extra boxsensoren is uitgesloten. Alle andere zaken zoals ruimtesensoren met radiofrequente communicatie,  handzenders met radiofrequente communicatie of schakelcontacten met radiofrequente communicatie is geen probleem.

     

    Duco Comfort Plus System.

    Het Duco Comfort Plus System wordt opgebouwd rondom de DucoBox Focus, de slimste box van Europa! Bij dit systeem, wat zich bevindt in systeemvariant C.4a alsmede C.4c, dienen sowieso alle mechanische ventilatiekanalen apart naar de box getrokken te worden. Het is noodzaak voor het belang van dit systeem, dat de geconstrueerde kanalen luchtdicht worden vervaardigd. Per afvoerkanaal worden er regelkleppen in de box geplaatst welke met bedrading aangesloten worden op de software van de DucoBox Focus. We onderscheiden de verschillende soorten regelkleppen: Co² regelklep, de Co² toilet regelklep, de vochtregelklep en de sensorless regelklep. De Co² regelklep komt in het mechanische ventilatiekanaal welke afzuigt in de keuken. De Co² toilet regelklep komt in het mechanische ventilatiekanaal van het toilet, de vochtregelklep komt in het mechanisch ventilatiekanaal van de badkamer, indien er extra aanvullende eisen zijn voor afvoer van lucht uit bijvoorbeeld de  wasruimte, kan hiervoor gebruik worden gemaakt van de sensorless regelklep. Desgewenst kunnen de regelkleppen voor bijvoorbeeld de badkamer met een extra handzender voor handmatige optoeren worden uitgevoerd. Hoe werkt het systeem en met welke reden wordt hiervoor gekozen? Het systeem werkt als volgt; elke regelklep meet afzonderlijk verschillende waardes, Co² regelkleppen op Co² in PPM (parts per million), vochtregelklep in relatieve vochtigheid in procentuele percentages en de sensorless regelklep meet, zoals zijn naam aangeeft, helemaal niets omdat deze geen sensor heeft. Elke regelklep wordt ingesteld op het af te voeren luchtdebiet, standaard worden deze als volgt in de fabriek ingesteld; Co² regelklep op 75m³/h of 30³/h, Co² toilet regelklep op 25m³/h, vochtregelklep op 50m³/h en de sensorless regelklep op 25m³/h. Indien er Co² of vocht gemeten wordt, zal het systeem volledige berekeningen gaan maken en desgewenst de klep meer open zetten, de box procentueel meer op gaan toeren en andere kleppen meer sluiten. Doel hiervan is, of zoals zone-sturing wordt benoemd, minder verlies aan warmte en afvoercapaciteit daar plaatsen waar het nodig is. De hinderlijke ervaring bij een standaard C systeem is vaak dat wanneer een ventiel meer afvoer vraagt, bijvoorbeeld de badkamer, dat het keukenkanaal ook meer afvoert. De DucoBox Focus regelt zichzelf ook volledig in, alle kleppen kunnen op een gewenst luchtdebiet worden ingesteld, via de Box Option Board of via de networktool van Duco, de kleppen kunnen een maximum debiet van 150m³/h aan wat uiteraard niet geadviseerd wordt in verband met geluid. Wanneer alle zaken zijn ingesteld qua debieten, alle zaken zijn aangemeld qua extra sensoren of afstandsbedieningen, kan de stekker van de DucoBox Focus uit het stopcontact worden genomen en weer terug worden geplaatst, let op dat de deksel van de DucoBox Focus goed geplaatst is, hierna zal de DucoBox Focus een automatisch inregeling gaan doen. Het heeft dus geen noodzaak meer om ventielen met een debietmeter luchttechnisch te gaan inregelen. De DucoBox Focus is zo slim, deze regelt dit zelf!

     

    Het volledig Duco Comfort Plus System wordt geleverd door Duco in een basispakket, alle noodzakelijk kleppen en afstandsbedieningen zijn samengesteld plus een extraatje, het Silent Plus Pakket. In het pakket zitten de volgende zaken; Co² regelklep 75m³/h,  Co² toilet regelklep, vochtregelklep, bedieningsschakelaar radiofrequent op batterij en gratis het Silent Plus Pakket.

     

    DucoTronic System.

    Het DucoTronic System is één van de meest intelligentste natuurlijke ventilatiesystemen ter wereld! Het combineert Co² gestuurde toevoerroosters, met Co² gestuurde mechanische afvoer, relatieve mechanische vochtsturing in één! Het systeem bevindt zich in systeemvariant C.4a alsmede C.4c waarbij de DucoBox Focus het centrale hart is. De Slimste box van Europa, de DucoBox Focus. Hierin bevinden zich per onderdrukgebied, welke allemaal afzonderlijk met een mechanische ventilatiekanaal met de DucoBox Focus verbonden zijn, kleppen welke meten op basis van Co² of vocht. We hebben hierin de volgende klep-soorten: Co² regelkleppen (30m³/h of 75m³/h), vochtregelkleppen (50m³/h), Co² toiletregelklep (25m³/h) en een sensorless regelklep (25m³/h). De gegeven waarden zijn reeds ingesteld in de fabriek. De kleppen kunnen echter tot een capaciteit van maximaal 150m³/h geregeld worden. Per afvoerpunt is er dus een apart mechanisch ventilatiekanaal naar de DucoBox Focus, per aansluiting wordt er dan bepaald welke klep er toegepast dient te worden. Voor de afzuiging in de keuken (woonkamer met open keuken) de Co² regelklep van 75m³/h, voor de badkamer een vochtregelklep van 50m³/h, voor het toilet een Co² toiletregelklep van 25m³/h en eventueel bij aanvullende eisen voor de wasruimte een sensorless regelklep van 25m³/h. In de woonkamer bevinden zich Co² gestuurde natuurlijke ventilatieroosters welke reageren op de Co² meting vanuit het keuken (woonkamer met open keuken) ventiel, in de Co² gestuurde natuurlijke ventilatieroosters zit een sturingsunit welke RF (radiofrequent) reageert op de meting en naar gelang de vraag van frisse lucht het ventilatierooster meer open of dicht stuurt. In de sturingsunit zit tevens een temperatuur sensor welke rekening houd met de toegevoerde frisse buitenlucht, buiten kouder dan binnen, geen probleem voor het DucoTronic System, het ventilatierooster zal dan meer fijner gaan sturen voor een langere periode zodat de koude val niet meer aanwezig zal zijn. In de slaapkamers en andere verblijfsgebieden maar kunnen wel voorzien worden van Co² ruimtesensoren welke op het dichtstbijzijnde afvoerpunt worden geschakeld, vaak is dat de badkamer (op de verdieping). Indien er ’s nachts een te hoge Co² concentratie gemeten wordt, zal de (vocht)regelklep hier actie op ondernemen en meer mechanisch gaan ventileren. Per DucoBox Focus zijn er maximaal zeven aansluitpunten voor mechanische ventilatiekanalen aanwezig. Het DucoTronic System wordt verkocht in een basispakket waarin alle standaard zaken voor het systeem aanwezig zijn, met als extra toevoeging het Silent Plus pakket, en wel geheel gratis!

     

    DucoTronic Plus System.

    Ventileren met het meest intelligentste natuurlijk ventilatiesysteem ter wereld maar dan met extra’s? Dat kan, via het DucoTronic Plus System! Het DucoTronic Plus System is exact hetzelfde als het DucoTronic System echter met toevoeging van Co² of elektronisch gestuurde ventilatieroosters voor de slaapkamers of andere verblijfsruimtes. Indien er ’s nachts in de slaapkamers een te hoge concentratie Co² wordt gemeten wordt bij dit systeem de natuurlijke Co² gestuurde of elektronisch gestuurde ventilatieroosters open gestuurd, de ventilatie start dus direct bij de bron waar de ventilatie gevraagd wordt! Door deze zone-sturing is het verlies aan warmte minimaal en wordt er geventileerd daar waar nodig, op basis van Co² en of vocht metingen, bij de bronnen en in de afvoerkanalen. Hierdoor wordt er een optimaal binnenklimaat gecreëerd en is het zeer energiezuinig maar blijft alle goede eigenschappen van natuurlijke ventilatie behouden.

     

    DucoBox WTW System.

    Het DucoBox WTW System is een nieuw systeem van de fabrikant Duco. Het is, in tegenstelling tot wat de naam doet denken, een natuurlijk ventilatiesysteem echter met toevoeging van een luchtwarmtepomp. Optimaal natuurlijk ventileren en toch energiezuinig, het DucoBox WTW System!

    Het systeem kenmerkt zich als systeemvariant  C.4a, woonhuisventilator centraal met Co² sturing vanuit de woonkamer. Met inzet van een standaard C systeem ventilatiekanaal, afzuiging in de keuken, badkamer en toilet wordt de afgezogen lucht vanuit de woning in de DucoBox WTW door een warmtewisselaar gehaald. Deze staat is tijdens het stookseizoen in bedrijf (van oktober tot en met april), hierbij haalt de warmtewisselaar van ongeveer 20 graden van de afgezogen lucht 15 graden retour welke hij direct teruggeeft aan de centrale verwarming. Samen met de Co² sturing vanuit de woonkamer op de mechanische ventilatie, staat het DucoBox WTW System garant voor een optimaal binnenklimaat met een hoog rendement aan energiezuinigheid. Uiteraard zijn bij dit ventilatiesysteem wel natuurlijk toevoerroosters van toepassing maar met het uitgebreide aanbod van Duco valt voor elke toepassing de juiste oplossing te kiezen.

    Ventilatieroosters, hoe en wat.

    Duco kent een breed scala aan ventilatieroosters, voor nieuwbouw als ook voor renovatie. Voor elk bouwsituatie is er een ventilatierooster geschikt, hierbij een opsomming van verschillende ventilatierooster.

    Raamventilatie:
    • DucoTon 10ZR draai ventilatierooster. De DucoTon 10ZR is het oudste maar nog steeds meest toegepaste ventilatierooster in Nederland. Met een ventilatiecapaciteit van 10,3 dm³/s per strekkende meter, met een ‘soft line’ design buitenkap en geschikt voor plaatsing op het glas of op een tussenkalf. Met een glasaftrek van 80mm minimaal zichtbaar. Uiteraard is de DucoTon 10ZR uit gerust met een zelfregelende klep. Optioneel kan een pollenfilter in de binnenkap worden voorzien.
    • DucoTon 18 draai ventilatierooster. De DucoTon 18 werd gelijk met zijn kleinere broertje de DucoTon 10ZR geïntroduceerd. De DucoTon 18 heeft een ventilatiecapaciteit van 18,5dm³/s per strekkende meter, heeft een ‘soft line’ design buitenkap en geschikt voor plaatsing op het glas of op een tussenkalf. De DucoTon 18 heeft een glasaftrek van 120mm. Uitstekend toe te passen in renovatieprojecten!
    • DucoLine 10/17/23ZR klep ventilatierooster. Met toepassing van de DucoLine kan met één rooster verschillende ventilatiecapaciteiten worden voldaan, te weten 10,7dm³/s per strekkende meter, 17,4dm³/s per strekkende meter of 22,6dm³/s per strekkende meter. Dit kan door middel van het wisselen van de bedieningshendel. De afneembare binnenkap is compleet nieuw gerestyled en is volledig vlak. De DucoLine is op glas te plaatsen evenals op een tussenkalf. De DucoLine heeft een glasaftrek van 80mm. Pollenfilter is optioneel mogelijk.
    • DucoKlep 15ZR klep ventilatierooster. De DucoKlep 15ZR heeft evenals zijn broer de DucoLine een volledig vlak afneembaar binnenrooster, welke optioneel uitgevoerd kan worden met een duimhendel. Hierdoor kan hij in het vaste deel van een schuifraam geplaatst worden. De DucoKlep 15ZR heeft een ventilatiecapaciteit van 15,2dm³/s per strekkende meter en kan op het glas geplaatst worden evenals op een tussenkalf. Met een glasaftrek van 80mm is ook dit ventilatierooster nauwelijks zichtbaar. Pollenfilter? Geen probleem, toepasbaar in dit ventilatierooster.
    • DucoFlat 12ZR klep ventilatierooster. De DucoFlat 12ZR werd geïntroduceerd na de vraag voor een ventilatierooster voor schuifpuien. De DucoFlat 12ZR is dan ook volledig vlak en wordt geplaatst in het vaste deel van de schuifpui. De DucoFlat 12ZR is er voor glasplaatsing evenals plaatsing op een tussenkalf en heeft een ventilatiecapaciteit van 11,5dm³/s per strekkende meter. Doordat de DucoFlat 12ZR dun is, en geen grote afwateringskap bezit, is het enkel toepasbaar tot een gebouwhoogte van maximaal 15 meter! Evenals zijn broers heeft de DucoFlat 12ZR een glasaftrek van 80mm. 80 is prachtig!
    • GlasMax 10/15/20/25ZR klep ventilatierooster. De GlasMax ZR is een ‘sus ventilatierooster’ dat wil zeggen, het ventilatierooster dempt omgevingsgeluid waarvoor hij is voorzien van geluiddempend materiaal. De GlasMax is leverbaar met vier verschillende luchtspleten, te weten 10mm, 15mm, 20mm en 25mm. Dit levert de volgende ventilatiecapaciteiten:
    o Luchtspleet 10mm – 15,9dm³/s per strekkende meter
    o Luchtspleet 15mm – 21,1dm³/s per strekkende meter
    o Luchtspleet 20mm – 24,1dm³/s per strekkende meter
    o Luchtspleet 25mm – 28,6dm³/s per strekkende meter
    De GlasMax ZR met verschillende luchtspleten zijn allemaal voorzien van zelfregelende klep. Glasaftrek is ondanks zijn hoogte, 80mm gebleven. Dit doordat de glasgoot in het huis van het ventilatierooster zit. Wat is dat toch mooi, 80 is prachtig! (Voor geluiddempende eisen, waarden en toepassingen, neem contact met ons op).

    • DucoSmart 60 klep ventilatierooster. De DucoSmart 60 is de kleinste man binnen het productgamma. Anders dan al zijn broers heeft de DucoSmart 60 een glasaftrek van enkel 60mm! Met deze minimale glasaftrek van 60mm levert deze kleine man maar liefst 12,7dm³/s per strekkende meter ventilatiecapaciteit! Pollenfilter? Geen probleem bij deze kleine grote man.
    • DucoTop 50ZR klep ventilatierooster. De DucoTop 50ZR klep ventilatierooster werd speciaal ontwikkeld voor toepassing op houten-, kunststof- als aluminiumkozijnen. Hierbij is het mogelijk om het ventilatierooster weg te werken achter een buitenblad (spouw) of zichtbaar te laten. Bij de zichtbare plaatsing kan en een aluminium opzetstuk geplaats worden voor fraaie afwerking aan de buitenzijde. De DucoTop 50ZR wordt geleverd met een zelfregelende klep en heeft een ventilatiecapaciteit van 14,8dm³/s per strekkende meter. Roosterhoogte bedraagt enkel 50mm. Pollenfilter? Ook hier geen probleem, optioneel leverbaar!
    • DucoFit 50ZR klep ventilatierooster. De DucoFit 50ZR klep ventilatierooster is speciaal ontwikkeld voor de timmerindustrie. Het rooster bestaat uit twee delen waarbij het ‘huis’ met voorgeboorde schroefgaten makkelijk in een rekwerk geschroefd kan worden. Na plaatsing van het kozijn kan de binnenkap terug worden geplaats. Doordat het ‘huis’ voorzien is van een rubberen lip, behoeft deze niet met zwelband voor kierafdichting te worden voorzien. Simpel en snel te monteren! De DucoFit 50ZR heeft een ventilatiecapaciteit van 18,3dm³/s per strekkende meter en wordt geleverd met zelfregelende klep.

    Ventileren

    Wat is ventileren? Ventileren is het vervangen van de binnenlucht door buitenlucht. Ventileren voor woningbouw, utiliteitsbouw, scholen en zorginstellingen is altijd noodzakelijk. Immers, als wij ons voor een langere periode verblijven in een afgesloten ruimte, wordt het binnenklimaat door uitstoot van Co² en afgifte van vocht, sterk verontreinigd. Deze verontreinigde lucht moet altijd vervangen worden door schone frissen lucht.

    Ventileren kan op diverse manieren en wordt omschreven in het Bouwbesluit. De bepalingsmethode staan in normen zoals omschreven in NEN. Er kan geventileerd worden met de volgende type ventilatiesystemen:

    • Systeem A – natuurlijke toevoer en afvoer
    • Systeem B – mechanische toevoer en natuurlijke afvoer
    • Systeem C – natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
    • Systeem D – mechanische toevoer en afvoer
    • Systeem X – andere systemen

    Wij, van de Jong & Roos Ventilatietechniek (Ventilatieplek.nl) richten ons uitsluitend op systeem C, natuurlijke luchttoevoer door middel van natuurlijke ventilatieroosters en mechanische afvoer door middel van mechanische afvoer box.

    Natuurlijke luchttoevoer geschied door middel van natuurlijke ventilatieroosters. De ventilatie vindt plaats via overdruk op de gevel. De natuurlijke ventilatieroosters kunnen op verschillende manieren geplaatst worden in de gevel. Glasplaatsing, kalfplaatsing of compacte kalfplaatsing. Mechanische afvoer geschied door middel van een mechanische ventilator welke de verontreinigde lucht via een aantal vast onderdrukgebieden uit het gebouw zuigt. Vaste onderdrukgebieden zijn de keuken, toilet en badkamer. Hierdoor vindt er stroming in het gebouw plaats waarbij frisse schone lucht van buiten naar binnen wordt gebracht en de verontreinigde lucht naar buiten wordt afgezogen. Overstroom van de frisse schone lucht in de leefgebieden naar de onderdrukgebieden voor afvoer vindt plaats onder de deuren. Hiervoor dient altijd rekening gehouden te worden met een kier onder de deur.

    Toepassing van type ventilatierooster, aantal en lengte hiervan dient rekenkundig berekend te worden via een ventilatiebalans en te voldoen aan het Bouwbesluit. Hierbij wordt tevens de afvoer berekend, immers de toevoerlucht en afvoerlucht dient in balans te zijn. De afvoerberekening wordt vaak omgezet naar een luchtdebiet waaraan de afvoerpunten dienen te voldoen. De technische adviseurs van de Jong & Roos kunnen dit voor elk project berekenen.

    Toepassing van type, aantal en lengte van ventilatieroosters dient altijd berekend te worden, indien er teveel zich in het gebouw bevinden, zal er teveel frisse lucht worden binnengebracht. Dit kan op den duur comfortklachten geven. Indien er zich te weinig ventilatieroosters in een gebouw bevinden, zal dit niet aan het Bouwbesluit voldoen en tevens uiteindelijk leiden tot comfortklachten als in een verontreinigd binnenklimaat.

    Toepassing van type mechanisch ventilator dient eveneens berekend te worden, immers de lucht die toegevoerd wordt, dient bij de standaard punten te worden afgezogen. Deze punten moeten de debieten aankunnen en de mechanische ventilator moet de totale capaciteit kunnen afzuigen. Hierbij dient gekeken te worden naar maximale capaciteit per afvoerpunt alsmede de luchtsnelheid waarmee dit gebeurt.

    Zo wordt een gezond en fris binnenklimaat bewerkstelligd!

    Duco ventilatieroosters

    Duco, dé fabrikant van natuurlijke ventilatieroosters. Duco is sinds jaar en dag de marktleider op het gebied van natuurlijke ventilatie. Duco, opgericht in 1991 te Nieuwpoort België, welke thans gehuisvest is in een ultra moderne bedrijfsgebouwen aan de E40 in Veurne, brengt een breed scala aan natuurlijke ventilatieroosters.

    Duco lanceerde bij de start van haar bedrijf de DucoTon 10 en DucoTon 18, de revolutionaire draai ventilatieroosters voor plaatsing op het glas of plaatsing op een tussenkalf. Vandaag de dag is het leveringsgamma van natuurlijke ventilatieroosters sterk uitgebreid maar blijft de DucoTon 10 nog steeds fier aan kop van het meest toegepast ventilatierooster in Nederland!

    In de loop der jaren werd vooral overgestapt van draai ventilatieroosters naar klep ventilatieroosters. Het grote verschil hierin? Draai ventilatieroosters hebben een draaibare ton in het huis van het rooster, klep ventilatieroosters hebben een klep in het huis van het rooster. Doordat een klep minder weerstand geeft aan de luchtstroom, heeft het rooster bij een zelfde glasaftrek of inbouwhoogte, een hoger luchtdebiet.

    Het leveringsgamma van klep ventilatieroosters bestrijkt momenteel: DucoLine (10/17/23)ZR, DucoKlep 15ZR, DucoFlat 12ZR, GlasMax (10/15/20/25)ZR en DucoSmart 60.

    Naast het uitgebreide leveringsgamma van glasgeplaatste ventilatieroosters en ventilatieroosters voor een tussenkalf, heeft Duco in de loop der jaren speciale ventilatieroosters ontwikkeld voor toepassing in de timmerindustrie. Hiervan zijn de DucoTop 50ZR en de DucoFit 50ZR de resultaten.

    Uiteraard is er vanaf 1991 tot heden veel onderzoek gedaan om de ventilatieroosters te optimaliseren om een zo gunstig mogelijk binnenklimaat te garanderen. Hierbij werd een aantal jaar geleden de ZR-klep oftewel zelfregelende klep geïntroduceerd. Deze zelfregelende klep, welke als spoiler in de inlaatopening van het ventilatierooster hangt waarbij de luchtstroom onder- en bovenlangs kan gaan, zorgt bij een korte overbelasting van winddruk voor een meer efficiënte luchtstroom naar binnen.

    Hier is het niet bij gebleven. Duco investeert op alle vlakken van ventilatietechniek, vandaar dat er veel energie wordt gestoken in onderzoek. Hiervan is bijvoorbeeld het productgamma ‘geluiddempende ventilatie’ het resultaat. Dit zijn speciaal ontwikkelde ventilatieroosters voor toepassing in geluid belaste gebieden. Denk hierbij aan wegverkeergeluid, railverkeergeluid en luchtverkeergeluid. Voor elk soort geluid en voor elke belasting heeft Duco het antwoord. Het antwoord hierin is de DucoMax serie!

    Maar Duco is hier nog niet klaar mee. Duco ziet veel in energiezuinig en comfortabel wonen, met natuurlijke ventilatie. Hierbij spelen opwarming en koeling van de woning een grote rol. Duco heeft hierin als marktleider en innovatieve fabrikant op ingespeeld, het product DucoTwin was geboren.

    De DucoTwin serie kenmerkt zich door toepassing van natuurlijke ventilatie met zonwering in één! Hierbij is rekening gehouden met de luchtstroom welke niet achter de zonwering dient te zitten, het kanaal voor de luchtstroom is boven de zonwering geplaatst in één ventilatierooster. De natuurlijke toevoerlucht van buiten zorgt voor een fris en schoon binnenmilieu waarbij de zonwering zorgt voor het buitenhouden van warmte zodat de woning niet teveel opwarmt. Een revolutionaire uitvinding waarbij Duco menig ontwikkelingsprijs heeft ontvangen.

    Duco, uw antwoord voor ventilatietechniek!

    Blog archief